Semester

Finns det något bättre än semester? En eller ett par veckors avkoppling på någon spännande, vacker eller varm plats utan att behöva tänka på alla vardagens måsten gör definitivt gott någon gång om året. Problemet är att det ofta kan bli ganska dyrt att åka på semester, även om man inte har så stora krav på lyx. Lyckligtvis finns det pengar att spara för den som vill – här är några tips på vägen!

Jämför priser på nätet

Oavsett hur, var och när man tänkt åka kan man spara massor av pengar på att jämföra priser på nätet innan man bokar. Idag finns det mängder av hjälpsamma sajter man kan använda sig av, såsom Flygresor.se, Expedia, Momondo med flera. Man bör alltid använda sig av flera prisjämförelsesajter för att få det absolut bästa priset. Tänk på att alltid dubbelkolla vad som ingår i priserna som visas – en del flygbolag tar extra betalt för bagage, mat och liknande. Vad som på pappret såg ut som bästa priset kan således bli en hel del dyrare om man inte ser upp.

Boka tidigare

En generell tumregel är att ju tidigare man är ute med sin bokning, desto bättre affär kan man göra, i synnerhet om man är flexibel med datumen. Ju närmare avresedatum man kommer desto mer uppbokade blir resorna och priserna blir över lag högre. Tänk på att det kan vara bra att komplettera med möjlighet att boka om/avboka resan, även om det kostar lite extra, eftersom det kan vara svårt att veta med 100% säkerhet så långt i förväg att man verkligen har möjlighet att resa bort. Om något oväntat skulle dyka upp är det onekligen trist att inte kunna nyttja resan man betalat för.

Boka senare

Det kan låta konstigt men ett alternativ till att boka tidigt är att boka väldigt sent. Men en så kallad ”sista minuten”-resa kan man få extremt bra pris, men även här gäller det att vara flexibel såväl med avresedatum som destination och hotellstandard. I många fall kan det dock bli riktigt billigt, så det är ett utmärkt alternativ om man vill resa till låg kostnad. Man kan hitta sista minuten-resor på många sätt, bland andra genom att kolla på flygbolagens sajter, resebyråer, med mera.

Välj en närmare destination

Oftast är det så att ju längre resa man tänkt göra, desto dyrare blir det. Att resa till exempelvis USA eller Australien blir nästan alltid betydligt dyrare än exempelvis Spanien. Är man beredd att kompromissa med destinationen och välja ett land som ligger närmare Sverige kan man således få pengar över att lägga på andra saker, t.ex. ett bättre hotell, god mat eller upplevelser.

Stanna hemma

Om man har ett öppet sinne kan faktiskt en semester hemma vara väl så kul som att åka bort. Det finns säkerligen massor av sevärdheter och upplevelser i din närhet som du aldrig tagit chansen att besöka. Ett tips är att titta in på närmaste turistbyrå och se vad som står till buds – du kommer garanterat se på din stad med nya ögon efter en hemmasemester (och billigt blir det förstås med)!