Bil & resande

Att det är dyrt att ha bil kan nog de flesta bilägare skriva under på. Tyvärr har många inte något val, i synnerhet inte om man bor utanför tätorten där kommunikationerna ofta är sämre än i stan. Med lite god vilja finns det dock en hel del möjligheter att spara pengar inom det här området.

Räkna på möjligheten att nyttja kollektivtrafik

Även om du bor långt ute på landet, där varken buss eller tåg finns, kanske du har en mindre tätort i närheten där du kan ställa bilen för att sedan åka kollektivt därifrån till din slutdestination? Många tänker inte på att detta kan vara ett alternativ, men det kan finnas mycket pengar att spara på att göra så här, särskilt om det är billigt med kollektivtrafik där du bor. I många fall kan ett månadskort till buss/tåg kosta endast runt en femhundring, vilket med dagens bränslepriser gör att man ganska snart sparar in den motsvarande bränslekostnaden.

Arrangera samåkning

Kanske känner du en eller flera personer som bor längs vägen du kör till/från jobbet? I så fall kan det vara en god idé att erbjuda dem skjuts i utbyte mot att de betalar en del av bränslekostnaden. På så vis får de billig, smidig transport och du sparar en slant eftersom du inte behöver stå för hela kostnaden själv. Ett annat alternativ, om ni bor nära varandra så ingen behöver ta en omväg, är att turas om att köra.

Gå med i en bilpool

Om du inte behöver bil särskilt ofta kan du gå med i en bilpool och därmed slippa äga bil själv. Du betalar en låg kostnad (oftast per månad) för tillgång till bilen, och behöver därefter inte tänka på något som underhåll, försäkring, reparationer, besiktning och liknande. Detta är ett utmärkt alternativ om du exempelvis bara använder bilen för att åka och handla någon gång per vecka. Däremot är det antagligen inte något för den som använder bilen dagligen för att pendla.

Se över bilen

En enkel sak som att ha korrekt däcktryck kan minska bränsleåtgången, och därmed kostnaden, avsevärt. Det ser även till att däcken inte slits ut i förtid. Man bör även se till att inte ha onödig last i bilen, och plocka bort eventuell takbox när den inte används.

Kontrollera om du tjänar på att byta till en miljöbil

En del personer kan tjäna ganska rejäla pengar på att byta ut sin bränsletörstiga bil mot en modernare miljöbil. Insatsen är givetvis högre men i gengäld sparar man på bränsle, skatt och eventuellt andrahandsvärde. Går man från ca 1 liter/mil ner till 0,3 liter/mil som faktiskt är möjligt med moderna miljöbilar säger det sig självt att man inte behöver köra särskilt många mil för att det ska löna sig. Omständigheterna varierar dock från fall till fall så man bör sätta sig ned och räkna på saken innan man fattar ett beslut.

Skär ned på resorna

Det är naturligtvis logiskt att färre resor även medför lägre kostnader, men kanske tänker man inte alltid på hur det kan gå till i praktiken. Ett exempel är att istället för att åka en separat resa till mataffären på lördagen tar man det istället på hemvägen från jobbet någon dag i veckan. Bara genom att göra detta kan man spara några hundralappar i månaden om man bor en bit från affären.

Jämför bilförsäkringar

Priser på bilförsäkring kan variera ganska rejält mellan olika bolag. Därför lönar det sig alltid att göra en regelbunden jämförelse för att se om man kan spara en slant. Det finns ett flertal tjänster på nätet som hjälper till med detta, exempelvis Insplanet.

Lär dig ”ecodriving”

Med rätt körteknik går det faktiskt dra ned sin bränsleåtgång märkbart och därmed spara pengar. Generellt gäller att hålla jämn gas, inte göra kraftiga accelerationer eller inbromsningar, och försöka hålla en hög växel så ofta som möjligt.