Bredband

I dagens samhälle klarar sig få utan bredband. Tyvärr är det en ganska trist utgift varje månad, vilket gör att alla sätt man kan skära ned på kostnaden bör vara välkomna.

Undersök dina möjligheter

Det första man ska göra om man vill minska sina bredbandskostnader är att kolla upp exakt vilka alternativ som står till buds. Bor man på landet kanske man inte har särskilt många val förutom ADSL, men om man bor i en tätort kan det ofta finnas ganska många alternativ, inklusive fibernät. Har man inte redan något indraget kan man undersöka möjligheten att dra in fiber; mot en relativt hög engångskostnad (ofta runt 20-30000 kr) kan man på längre sikt både spara pengar och få bättre uppkoppling. Allt beror dock givetvis även på vilka krav man har på sin uppkoppling.

Jämför priser

När man vet vilka tekniska lösningar som står till buds är det dags att hitta det billigaste alternativet. Som så ofta är det lättast att jämföra priser på nätet, via exempelvis Compricer eller Prisjakt. Värt att tänka på är att en del leverantörer kan ha ganska höga engångskostnader samt långa bindningstider, så det ska man alltid ha med i beräkningen och inte bara stirra sig blind på månadskostnaden.

Mobilt bredband

Om man bor relativt nära en större tätort kan mobilt bredband vara ett alternativ för den som inte surfar så mycket. Fördelen är att man kan ta med sig sin Internetuppkoppling vart man än går, något som kan vara väldigt smidigt när man exempelvis åker till sommarstugan. Man bör dock kolla upp först så det verkligen finns bra täckning på de platser man kommer befinna sig. Mobilt bredband kan fås till en ganska billig peng, men det är i stort sett alltid begränsat till en viss datamängd, vilket gör att det lämpar sig dåligt om man ofta t.ex. streamar film på nätet. För den som mest läser nyheter och skickar mejl kan det dock vara ett jättebra alternativ.