Bank

Bankavgifter, räntor och försäkringar kostar stora summor varje år för många av oss. Lyckligtvis finns det pengar att spara för den som hellre lägger sina pengar på roligare utgifter. Med några enkla grepp kan man ofta spara tusentals kronor per år (beroende på hur ens ekonomi ser ut).

Bank

Som bankkund är det viktigt att vara medveten om att det inte är så jobbigt att byta bank som många tror. I de flesta fall hjälper den nya banken mer än gärna till med att göra bytet så lätt som möjligt eftersom de själva tjänar på det i längden. Vill man vara säker på att man får bästa möjliga priser på sina banktjänster lönar det sig alltså att fråga runt. Ofta kan man få väldigt bra villkor om man går med på att flytta alla sina bankaffärer till en ny bank. Det skadar heller inte att ta de förslag på villkor man fått från övriga banker till sin nuvarande bank för att se om de är beredda att matcha dem för att behålla dig som kund. Vill de inte göra det är det fritt fram för dig att byta till ett bättre alternativ.
Det går även att förhandla ned räntor på samma sätt, genom att få erbjudanden från många olika banker och sedan jämföra dem mot varandra. Det kan tyckas lite besvärligt men är man beredd att göra en liten insats finns det stora pengar att spara i längden. Några tusenlappar sparade per år blir mycket pengar om man ser det i ett 10-årsperspektiv exempelvis. Det finns garanterat roligare saker att lägga pengarna på än räntor och bankavgifter!

Försäkring

Även försäkringsbolag kan man förhållandevis enkelt byta och därmed spara mycket pengar. Precis som med banker gör man klokt i att fråga runt efter bästa möjliga erbjudande från de olika bolagen för att sedan välja det som är mest fördelaktigt. Ofta får man bättre erbjudanden om man är beredd att flytta över alla sina försäkringar på samma gång, såsom bil-, hem- och husdjursförsäkringar.
Det är dock viktigt att man även noggrant går igenom de villkor som erbjuds av de olika försäkringsbolagen, samt att man tar exempelvis självrisker i beaktning. Bara för att ett visst bolag erbjuder en något lägre årspremie behöver det inte nödvändigtvis bli en bättre affär för dig som kund. Självklart bör man även tänka på det rykte ett bolag har man innan man byter till det – vissa är mer än andra kända för att vårda sina kundrelationer. Här kan Google vara till god hjälp!

Optimera dina lån

Har du ett eller flera mindre lån, så kallade privatlån eller blancolån kan det vara bra att kontrollera förutsättningarna för att få till en lägre ränta då och då. Ofta kan man få en bättre ränta om man slår ihop flera mindre lån till ett större. Det finns flera låneförmedlarsajter som låter flera banker ge dig offerter – så du själv kan välja den som ger just dig de bästa förutsättningarna/räntan. Vill du snabbt få en överblick av privatlångivare rekommenderar vi sajten Jämför privatlån som ger dig en bra översikt samt skriver om respektive långivare.