Begagnat

Att vara aktiv på begagnatmarknaden är ett av de bästa sätten att spara pengar på. I många fall kan man göra riktigt bra klipp och få en ”nästan ny” vara med obetydligt slitage till ett rejält rabatterat pris. Nackdelen är att man behöver vara beredd att ibland vänta på att en bra affär ska dyka, i synnerhet om det är något specifikt man är ute efter som inte är så vanligt på begagnatmarknaden. Här är några tips som hjälper dig till att köpa billigt och säkert när du handlar begagnat.

Använd kända sajter

De två största marknadsplatserna för begagnade varor i Sverige är Blocket och Tradera. Även om deras storlek inte garanterar att alla säljare är ärliga kan du åtminstone vara säker på att sajten i sig är det. På Tradera kan du dessutom kontrollera tidigare försäljning och feedback på andra användare för att skapa dig en uppfattning om ifall de håller vad som lovats eller inte. Det finns mängder av andra begagnatsajter på marknaden, och det är upp till var och en om man vill använda dem, men oftast innehåller de betydligt färre annonser än de mest välkända sajterna.

Välj rätt betalmedel

Vissa betalningsmetoder är säkrare än andra. Exempelvis kan man använda sig av Payson, som låter en inspektera varan innan pengarna släpps till säljaren. Detta garanterar i stort sett att man får den vara man beställt, eftersom säljaren annars går miste om sin betalning. Var försiktig med att betala ut pengar i förskott via banköverföring och liknande, i synnerhet om det rör sig om större belopp. Riktigt stora inköp är bäst att göra utanför nätet, genom att t.ex. komma överens om en mötesplats och genomföra affären där.

Sälj det du inte behöver

För att finansiera dina inköp kan du själv lägga ut prylar du inte använder till försäljning, och därmed få in ett extra tillskott i kassan. Att handla begagnat/second hand är extremt populärt idag, så det är ofta inte särskilt svårt att hitta en köpare oavsett vad det är för prylar man säljer (undantaget viss äldre elektronik som exempelvis stora ”tjock-TV”, dessa är i stort sett omöjliga att bli av med).