Boende

För många av oss är boendet den största utgiften varje månad. Oavsett om man hyr eller äger sin bostad finns det mycket pengar att spara för den som är villig att engagera sig.

Om du äger din bostad – se över lånet

Det är nästan alltid möjligt att förhandla till sig bättre lånevillkor om man hör efter hos olika banker (och givetvis även hos sin nuvarande bank). Om de är beredda att sänka räntan finns det stora pengar att spara i längden, som du då antingen kan lägga på extra amortering eller på något annat.

El

Även om många av våra hushållsprodukter blir allt energisnålare är el en stor månatlig kostnad för de flesta. Som alltid lönar det sig definitivt att titta på olika alternativ och inte nöja sig med leverantören man ”alltid” haft. Det finns ett flertal sajter där man själv kan gå in och jämföra de olika alternativen för att se vilket som passar ens egna situation bäst.
Givetvis är kostnaden för elen bara en del av ekvationen – den andra delen är hur mycket el man faktiskt förbrukar. Genom förhållandevis enkla grepp kan man faktiskt minska sin elräkning ganska rejält. Exempel på saker man kan göra är att släcka lampor i de rum man inte vistas i, stänga av apparater man inte använder för tillfället, samt byta gammalmodig elektronik och vitvaror mot modernare, energisnåla alternativ.

Vatten

Om man betalar för sin vattenförbrukning (för många ingår den i hyran) är det viktigt att försöka skära ned på förbrukningen så gott det går. Det finns två enkla metoder som alla kan använda för att minska sin vattenförbrukning. Den första är att duscha istället för att bada. Att fylla upp ett badkar förbrukar nämligen betydligt mer vatten än att duscha, i synnerhet om man även passar på att byta till ett snålspolande duschmunstycke. Den andra metoden är att inte diska under rinnande vatten. Tar man bara dessa två enkla steg så kan man minska sin förbrukning rejält. Då gör man inte bara en god insats för sin plånbok, utan även för miljön.

Möbler

Handla så mycket du kan på second hand! Kolla på ställen dit folk skänker möbler som sedan säljs till förmån för olika hjälporganisationer och liknande som till exempel Myrorna eller Erikshjälpen. Håll utkik på Facebook Market i grupper för köp/sälj/skänkes-grupper. Då och då dyker det upp möbler som folk skänker bort mot att du hämtar dem. Det finns också gott om guider på nätet för dig som är ute efter snygga möbler – men som letar snygga budget-alternativ till de dyra designermöblerna. Här är några köpguider som kan passa dig på en budget: Tips på billiga små soffor och artikeln om designkopior.