Dåliga vanor

Problemet med dåliga vanor är att de inte bara är just det, dåliga, utan oftast även ganska kostsamma. Detta gäller såväl tobak som spel och alkohol. Det är inte ovanligt att dessa ovanor kostar åtminstone några hundralappar i månaden, kanske till och med tusenlappar. Under ett längre perspektiv på 10-15 år kan man således i vissa fall spara mer än 100000 kr på att försöka bryta sin dåliga vana!

Sluta helt

Det bästa alternativet när det gäller dåliga vanor är givetvis att försöka sluta helt med dem. Oftast har man inte bara mer pengar i plånboken att vinna utan även hälsofördelar. Att som rökare ta steget till ett rökfritt liv är antagligen det bästa man kan göra för sin hälsa. Idag finns det mängder av hjälp att få om man tröttnat på sin dåliga vana, vad det än är, och vill försöka ta sig ur den.

Skär ned

För en del är dock dessa ”dåliga vanor” förknippade med njutning; något som ger livet lite extra krydda. Då kan det istället vara ett alternativ att försöka skära ned på den. Om man röker ett paket om dagen idag kanske man kan försöka gå ner på ett halvt utan någon större förlust i njutning. Den som köper en handfull Triss-lotter varje fredag kanske kan nöja sig med ett par. Detta går att applicera på det mesta, men precis som med att sluta helt måste det finns en vilja för att det ska lyckas.

Handla billigare

Oavsett om man lyckas skära ned på sin last eller inte kan man ändå spara pengar genom att köpa billigare alternativ. De flesta som gillar öl är nog exempelvis medvetna om hur mycket billigare det är att köpa från exempelvis Tyskland. Den som röker eller snusar kan ofta hitta lågprismärken till riktigt bra priser, antingen hos någon lokal specialist eller på nätet. Här gäller det dock att se upp så man vet vem man handlar från och att allting sker enligt gällande lagar och regler!

Gör eget

Har man ett tillräckligt stort intresse kan man även försöka sig på att framställa alkohol- och tobaksprodukter på egen hand. Allt från öl och vin till snus och cigaretter kan tillverkas i hemmet till betydligt lägre kostnad än att köpa i butik. Dessutom kan det kanske vara både roligt och givande att själv ansvara för produktionen och försöka framställa bästa möjliga produkt.