Mobiltelefoni

Ännu en av de trista månatliga utgifterna de flesta av oss får stå ut med är kostnaden för telefoni. Som alltid gäller det att själv vara proaktiv om man vill ha de bästa priserna och spara så mycket pengar som möjligt.

Säg upp hemtelefonen

I dagsläget är det egentligen få personer som verkligen behöver en fast telefon i hemmet. I de allra flesta fallen kan den fasta telefonen helt skippas till förmån för mobiltelefon. Varför ha två olika telefoner? Undantagsfallet är om man bor på en plats med dålig mobiltäckning, då kan det vara extremt frustrerande att försöka ringa med sin mobiltelefon (samtal bryts, dålig ljudkvalitet, med mera). En annan fördel med mobiltelefoner är att de är personliga, så personer som ringer behöver inte fråga sig fram för att nå den de söker.

Jämför priser

Oavsett om det gäller fast telefoni eller mobiltelefoni lönar det sig i stort sett alltid att själv jämföra priser för att hitta den billigaste (och bästa) leverantören. Här är det viktigt att ha lite koll på hur mycket man ringer, SMS:ar och surfar för att kunna göra en korrekt beräkning. Om man exempelvis ringer mycket brukar det löna sig med ett abonnemang som har fast pris för samtal, och detsamma gäller SMS. Tänk även på att ta med bindningstid och eventuell startkostnad i beräkningen.

Vill du snabbt och enkelt jämföra mobilabonnemang kan du göra det här!

Ring med Skype

För den som ofta ringer till utlandet är det definitivt värt att försöka gå över till Skype istället för att ringa med den vanliga telefonen eller mobilen. Här finns det enorma summor att spara, men det kräver förstås att man har en hyfsad Internetuppkoppling. Skype kan även användas för att ta emot samtal, på samma sätt som en telefon (man kan även få sitt egna telefonnummer så uppringaren inte behöver Skype själv).