Presenttips

Att ge bort presenter kan bli ganska kostsamt – de flesta av oss har många personer i våra liv som vi ger julklappar, födelsedagspresenter med mera. Det sägs ofta att det är tanken som räknas bakom en gåva, men då krävs det även att man lagt ner lite tankemöda och inte bara köpt första bästa billiga pryl man hittat.

Tillverka något själv

Om du är bra på hantverk eller liknande kan det vara väldigt uppskattat att ge bort något du tillverkat själv. Tänk dock på att inte göra detta varje gång du ska ge bort något, eftersom det kan upplevas ganska trist i längden. Var även uppmärksam på vem det är du ger presenten till. Även om en handvirkad duk kan vara väldigt fin är den antagligen inte särskilt uppskattad av en tonårskille (åtminstone inte förrän han blivit lite äldre).

Leta på nätet

Istället för att gå till en dyr butik i stan kan du kolla efter den perfekta presenten på nätet. Varför inte kolla på exempelvis Tradera? Även begagnade varor kan vara utmärkta presenter, särskilt till någon som har en hobby eller specialintresse. Då behöver det heller oftast inte bli särskilt dyrt. Vill du köpa något nytt men inte lyckas komma på något kan en sväng till en sajt som Coolstuff eller Roliga Prylar vara givande, där hittar du i stort sett något för alla smaker och åldrar.

Upplevelser istället för prylar

Vem har inte för mycket prylar i sitt hem? Det svämmar ofta över och ge bort ännu en ”sak” bidrar inte direkt till det hållbara samhället. Ge bort en upplevelse istället för en pryl. Det kan vara en upplevelse man köper men det kan också vara en upplevelse man själv står för; till exempel en middag som du lagar till presentmottagaren, eller varför kanske inte en fika på stan för dig och din vän? Vill du ge bort en upplevelse?, jämför priser här.

Skär ned på presentgivandet

I många familjer där det inte längre finns några barn väljer man att helt skippa julklappar eftersom det ofta leder till stress och onödiga inköp som frestar på både plånbok och miljö. Vill man inte helt skippa det kan man istället sätta en gräns på t.ex. 50 kr per julklapp och lotta ut dem; ett roligt alternativ till det vanliga julklappsutdelandet.

Ge bort ett eget presentkort

Ge bort ett helt unikt presentkort. Gör ett eget presentkort där du till exempel erbjuder en storstädning, hemlagad trerätters, massage eller något annat som du tror kan uppskattas. Har du slut på inspiration kan du få hjälp att skapa ett helt eget presentkort här!